Metalen toegangspoorten worden zowel bij particulieren als tuinpoort of bij bedrijven als industriële poort geplaatst. Welke soorten en types bestaan er en wat is de prijs van een metalen poort? Ontdek hier alles.
Waarom een metalen tuinpoort plaatsen?
Als je de oprit of de toegang van de straatzijde naar jouw eigendom tegen ongewenste bezoekers wenst te beschermen, plaats dan een mooie metalen tuinpoort. De tuinpoort is een soort van toegangscontrole.
Ze zorgt niet alleen voor extra veiligheid, de poort zorgt ook voor een mooie uitstraling van de woning én zorgt voor meer privacy. Metalen poorten zijn te verkrijgen in tal van types, soorten en afwerkingen. Denk maar aan hedendaagse of moderne poorten, landelijke of klassieke poorten… Ontdek hier alles over de metalen poort.
Soorten metalen poorten
In de wereld van de metalen toegangspoorten, zijn er over het algemeen 2 types poorten of hekkens te onderscheiden, de schuifpoort en de draaipoort. We geven een overzicht met hun specifieke toepassing, afwerking en eigenschappen.
1. Metalen schuifpoorten of schuifhekken
Metalen schuifpoorten of rolpoorten worden voornamelijk geplaatst wanneer je achter de poort weinig of geen plaats hebt voor een vleugel of als je een zeer brede toegang hebt. Je kan kiezen tussen 2 types.
1.1 Metalen schuifpoort op rail
Voor grote poortopeningen, wordt meestal gekozen voor de plaatsing van een tuinpoort op rail. De poort wordt zonder tegengewicht op een roestvrije rail geplaatst. Het grote gewicht van de poort wordt door het wiel(en) ( verzinkt / elektrolytisch ) en de rail opgevangen. De poort schuift vervolgens zonder doorzakken open en toe.
Indien er bestaande bestrating op de oprit ligt zoals kasseien of klinkers, dan worden eerst verwijderd en wordt er een sleuf gegraven. Vervolgens wordt er een betonnen fundering gegoten waarin de inox rail wordt verwerkt. Alles wordt daarna netjes terug afgewerkt met de originele bestrating.
Dankzij de plaatsing van een rail, kan je een metalen schuifpoort plaatsen tot wel 20 meter lang.
1.2 Vrijdragende metalen schuifpoort
De vrijdragende poort wordt geplaatst bij kleine openingen en waar de plaatsing van een draaipoort met vleugel(s) niet mogelijk is. De vrijdragende metalen tuinpoort of zwevende schuifpoort heeft geen rail en werkt met een tegengewicht om doorzakken van de poort te voorkomen. Hierbij zweeft de poort als het ware boven de grond door een ingenieus loopprofiel met ingebouwde wielen ter hoogte van de geleidingsportieken, ook wel c-beslag genoemd.
1.3 Metalen schuifpoort met houtbeslag
Alle type poorten kunnen indien gewenst afgewerkt worden met hout. Het hardhout ( bvb padoek ) wordt hierbij op een metalen frame bevestigd.
Tip: Is de plaatsing van een schuifpoort niet mogelijk? Combineer dan een draaipoort met een vast stuk of met een afzonderlijk metalen tuinpoortje of looppoortje.
Bediening schuifpoorten
Je kan kiezen tussen een manueel bediende schuifpoort of een elektrische schuifpoort.
2. Metalen draaipoorten of draaihekken
Het tweede type toegangspoorten zijn de draaipoorten met opendraaiend vleugel(s). Dit soort type poort wordt gekozen indien je geen plaats hebt om een schuifpoort te plaatsen en waarbij de doorloopafstand tussen 3-5 meter ligt. Is de doorgang groter dan 5 meter, dan dien je ( indien mogelijk ) te kiezen voor de plaatsing van een schuifpoort. Veel mensen willen een poort plaatsen tussen de tuinafsluiting en de woning. In dat geval is een draaipoort de enige oplossing. Je kan kiezen tussen 4 types draaipoorten:
2.1 Enkele vleugelpoort
De enkele metalen vleugelpoort is een poort bestaande uit 1 opendraaiende vleugel van maximaal 2 meter lang ( afhankelijk van het gewicht en de afwerking ). Om doorzakking te voorkomen is het mogelijk om een wiel tegen de opendraaiende vleugel te monteren. Bij manueel opendraaiende poorten, wordt ook een poortgrendel voorzien.
2.2 Dubbele vleugelpoort
De enkele metalen vleugelpoort is een poort bestaande uit 2 opendraaiende vleugels van elk maximaal 2 meter lang ( afhankelijk van het gewicht en de afwerking ). Om doorzakking te voorkomen is het mogelijk om een wiel tegen de opendraaiende vleugels te monteren.
2.3 Looppoort / tuinpoort
De metalen looppoort is een tuinpoortje dat zowel alleenstaand of in combinatie met een draaipoort of schuifpoort geplaatst kan worden. Wens je de woning te verlaten zonder wagen? Het verschaft snel toegang tot de tuin of oprit zonder dat je een grote schuifpoort of draaipoort dient te openen. De voetgangerspoort kan ook met hout afgewerkt worden en is voorzien van alle sluitwerk.
2.4 Metalen sierpoort of smeedijzeren draaihekkens
Ten slotte zijn er nog de smeedijzeren spijlenpoorten. Dergelijke poorten worden meestal als enkele of dubbel-opendraaiende draaipoort gemaakt. Smeedijzeren tuinpoorten worden bij klassieke of landelijke woningen geplaatst en kunnen voorzien worden door tal van soorten spijlen en decoratieve afwerkingen zoals hekpunten, bladeren, bloemen, krullen, bogen enz… De poorten worden roestvrij geplaatst.
Bediening draaipoorten / hekkens
Je kan kiezen tussen een manueel bediende draaipoort of een elektrische draaipoort.
Soorten gebruikte metalen
Om een poort te vervaardigen, zijn er tal van soorten metaal en afwerkingsmogelijkheden. Je kan metaal bijvoorbeeld combineren met hout, dat geeft jouw poort een mooie warme uitstraling. Over het algemeen worden deze metalen toegepast:
- Aluminium tuinpoorten: zijn lichtgewicht poorten, maar sterk en te verkrijgen in tal val kleuren. Alles wordt middels vijzen en bouten gemonteerd.
- Smeedijzeren tuinpoorten: zijn poorten vervaardigd uit smeedjizer en zeer sterk. Ze worden meestal als hekwerk geplaatst.
- Verzinkte tuinpoorten: zijn gemetalliseerde tuinpoorten, kunnen voorzien worden van een kleur-poedercoating
- Cortenstaal tuinpoorten: poorten met roest, vormt een beschermlaag
- Gepoederlakte tuinpoorten: verzinkt & gepoedercoate metalen tuinpoorten in tal van RAL-kleuren
Bediening metalen poorten
Om de poorten te bedienen zijn er 2 mogelijkheden: manuele bediening of elektrische bediening.
1. Manuele poorten
Worden manueel geopend en gesloten d.m.v. poortopeners, hang-en-sluitwerk. Het nadeel is dat je steeds uit de wagen dient te stappen om de poort te openen/sluiten.
2. Automatische poorten
Automatische poorten zijn elektrische poorten, voorzien van poortautomatisatie. De poorten zijn automatisch te bedienen via een afstandsbediening, smartphone / app, drukknoppen, parlofonie, videofonie, codeklavieren en andere toegangscontrolesystemen.
Draaihekkens en draaipoorten zijn te bedienen via opbouw hekopeners en/of ondergrondse hekopeners, ideaal voor wie weinig plaats heeft.
Automatische schuifpoorten gaan automatisch op en toe dankzij schuifpoortmotoren, of het nu een vrijdragende poort of een poort op rail is.
Zwarte metalen poorten
De trend vandaag zijn de zwarte tuinpoorten. Ze zijn als draaipoort of als schuifpoort te verkrijgen. Het stalen of aluminium kader is voorzien van een mooie zwarte coating waardoor de poort volledig roestvrij is. De zwarte schuifpoorten of draaipoorten kunnen voorzien worden van een metalen plaat, hout of zwarte lamellen/spijlen. Onderstaand kan je een aantal voorbeelden vinden.
Afwerking metalen frame
De meeste tuinpoorten worden vervaardigd uit een metalen frame en eventuele metalen verstevigingsbalken. Vervolgens kunnen ze afgewerkt / verstevigd worden met:
- Houtbeslag;
- Metalen lamellen;
- Metalen vlakke plaat;
- Metalen geperforeerde plaat / gaas;
- Metalen spijlen;
- …
Prijs metalen poorten
Hoeveel een metalen poort kost, hangt af van verschillende criteria zoals het type poort, afmetingen van de poort, het soort metaal, de afwerking van de poort, vorm van de poort ( recht / rond / afgerond… ), plaats van montage enz… We raden aan om een gratis offerte aan te vragen, zo weet je exact hoeveel jouw metalen poort zal kosten.