Metalen trappen worden overal toegepast. Zowel thuis als in commerciële en industriële ruimtes zijn ze zeer populair. We leggen de mogelijkheden van metalen trappen uit.
Toepassingen
De stalen trap kent tal van toepassingen. Vooral thuis is dit soort trap vandaag nog steeds zeer populair. Een stalen trap heeft een wat koele, moderne uitstraling, maar staal in combinatie met hout maakt de trap dan weer uiterst geschikt voor een rustiek of landelijk interieur. De trap wordt als zowel binnen als buiten als huistrap, keldertrap, zoldertrap, buitentrap, brandtrap… gebruikt.
Maar ook in commerciële ruimtes zoals winkels, toonzalen, kantoorruimtes… en in industriële binnen- en buitenruimtes worden metalen trappen veel toegepast. Daar worden ze gecombineerd met metalen wanden en metalen platforms.
Soorten metalen trappen
1. Stalen binnentrap
Staal is zeer duurzaam, slijtvast en krasbestendig. Het nadeel is soms het gewicht. Met staal heb je de mogelijkheid om verschillende trapconstructies / vormen te maken, denk maar aan de vorm van de trapboom of metalen trapleuning. Door de sterkte van het materiaal zijn fijne constructies mogelijk. Een stalen trap kan je poederlakken, galvaniseren, stralen of verzinken. Staal kan je ook makkelijk afwerken met houten traptreden of een glazen balustrade.
2. Inox trap
Inox kan zowel voor binnen- als buitentrappen gebruikt worden. Inox heeft een moderne en robuuste uitstraling. Het voordeel van inox is dat het geen onderhoud vraagt en dat het een roestvrij metaal is. De afwerking en uitstraling van een inox trap kan verschillend zijn, denk maar aan geborsteld, geparelstraald en mat. Inox laat zich ook makkelijk combineren met tal van andere materialen zoals hout en glas.
3. Aluminium trap
Aluminium trappen kenmerken zich door hun moderne en strakke uitstraling. Bovendien is het een zeer licht maar sterk materiaal. Aluminium kan gebruikt worden voor zowel binnen- als buitentrappen. De aluminium onderdelen worden door middel van bout- en schroefverbindingen aan elkaar bevestigd. Aluminium kan je in verschillende RAL-kleuren krijgen. Aluminium wordt gepoederlakt in verschillende kleuren.
4. Smeedijzeren trap
Smeedijzeren trappen worden zowel binnen als buiten geplaatst. Smeedijzer wordt voornamelijk gebruikt als traptrede, trapboom, handleuning, trapleuning, balustrade of als sierlijk trapornament. Hierbij worden sierlijke elementen zoals spijlen, punten, bladeren, bloemen, krullen toegevoegd. Dergelijke trappen worden voornamelijk in klassieke of landelijke interieurs geplaatst. Smeedijzer is zeer duur omdat er zo veel handwerk aan te pas komt.
5. Stalen buitentrappen
Ten slotte zijn er de metalen buitentrappen & ladders op maat. Deze zijn verkrijgbaar als huistrap, brandtrap, vluchttrap of gewoon als buitentrap van een terras naar de tuin. De metalen buitentrappen worden in RVS-staal of in aluminium op maat voor de klant vervaardigd. Ze kunnen als rechte trap, een trap met bordes of platform of als metalen draaitrap gemaakt worden.
Afwerking metalen trappen
Oppervlaktebehandeling
Metalen trappen kan je op verschillende manieren laten behandelen om die uitstraling te geven die past in jouw interieur. Dankzij de nabehandeling van het metaal kan je een glad, modern, rustiek, robuust, stoer… uitzicht bekomen. De meest voorkomende behandelingen zijn:
- Gepoedercoat / gelakt: zeer roestvrij en mogelijk in tal van kleuren
- Geborsteld: voor een gladde uitstraling
- Gegalvaniseerd: verzinkt roestvrij staal, ideaal voor buiten
- Imitatieroest: ( cortenstaal ) industriële uitstraling met roest
Afwerking traptreden
Er zijn tal van afwerkingsmogelijkheden van de traptreden van een stalen trap. We denken hierbij aan traptreden in metalen roosters of roostervloeren ( buitentrappen & industriële trappen), plaatstaal, rubberwood, hardhout, glas of natuursteen. Wat je kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en type interieur.
Types metalen trappen
Metaal laat zich makkelijk bewerken om de traptreden en de trapboom… in allerhande vormen te maken, denk maar aan de rechte steektrap, draaitrap / spiltrap, trap met bordes, kwartdraai-trap enz…
- Rechte metalen trapboom met open treden
- Rechte metalen trapboom met gesloten treden
- Kartel trapboom met open treden
- Kartel trapboom met gesloten treden
- Metalen trap met middenboom
Prijs metalen trap
Hoeveel een trap in metaal kost, hangt af van verschillende criteria zoals het aantal treden / verdiepen die te overbruggen zijn, het soort metaal, de afwerking van de traptreden, vorm van de trap, plaats van montage enz… We raden aan om een gratis offerte aan te vragen, zo weet je exact hoeveel jouw metalen trap zal kosten.